11.9.05

Kenen piikkiin blogata?

Jo näin ennen journalismin päiviä haluaisin virittää keskustelua journalistien ja bloggaamisen suhteesta. Asetelmassa voidaan nähdäkseni erottaa kaksi päähaaraa: Ensimmäinen on selvä peli: jos journalistin työnantajayhtiö perustaa blogin, jossa journalisti bloggaa eli käy dialogia yleisönsä kanssa työkenttäänsä liittyvistä teemoista työnjohdon alaisuudessa, edustaa journalisti päivänselvästi yhtiötään kaikessa kirjoittamassaan, ei kahta puhettakaan.

Mutta jos journalisti päättääkin perustaa oman blogin, on hänen ratkaistava suhteensa työnantajaan. Anonyymiys antaa pelivaraa aihevalintojen ja käsittelytavan suhteen. Nimettömänä bloggaava journalisti ei vaaranna suhdetta nykyiseen työnantajaansa eikä torpedoi tulevia työnsaantimahdollisuuksiaan. Esimerkiksi Mediaräpätin on valinnut tämän tien.

Toinen tapa on blogata omaan piikkiin - omaa nimeä erityisesti esille tuomatta, mutta henkilöllisyyttään kuitenkaan erityisesti salaamatta. Tästä pidän esimerkkinä Verkkomaisteria.

Kolmas bloggaavien journalistien kategoria on sitten sellaiset henkilöt, jotka pitävät blogia avoimesti omalla nimellään, esimerkkinä vaikkapa Mobiili- ja PDA-blogia pitävä Tietokone-lehden toimittaja Tero Lehto.

Kullekin lähestymistavalle on perusteensa ja tilanteensa. En tiedä, ovatko mediatalot vielä eksplisiittisesti laatineet blogipolicyjään, mutta veikkaisin, että kohta alkaa olla aika. Yksi jos toinenkin bloggaamisesta kiinnostunut journalisti hyötyisi siitä, jos oma talo olisi julkaissut selkeät pelisäännöt siitä, miten se sallii työntekijöidensä blogosfäärissä esiintyvän. Ettei tarvitse ottaa potkuja, niinkuin amerikan maalla kuulemma joillekin, tosin eri aloilla toimineille, firmojensa viestintäpolicyn sietorajat ylittäneille bloggaajille on käynyt.

6 Comments:

At 11/9/05 20:50, Blogger Kai Hirvasnoro said...

Sitten on vielä neljäs tapa: Toimittaja, joka ei viitsi opetella varsinaisten nettisivujen tekemistä, mutta haluaa kuitenkin perustaa oman juttuarkistonsa internetiin kaikkien mahdollisesti kiinnostuneiden luettavaksi, koska omalla lehdellä ei ole kunnollisia nettisivuja. Voi olla, että olen tätä lajia ainoa Suomessa: http://hirvasnoro.blogspot.com

 
At 11/9/05 21:06, Blogger Räpätin said...

Ongelma ei ole niinkään median työnantajissa, jotka kyllä instituutioina kestävät kovaakin asiallista kritiikkiä. Siinä mielessä olisin voinut tehdä kaikki postaukseni myös omalla nimelläni.

Suurempi ongelma ovat tuntemani toimittajat, nimeltä mainitut tai kritiikistä oman juttunsa tunnistavat, jotka eivät siedä minkäänlaista arvostelua. Tai ehkä he kykenisivät ottamaan vastaan rakentavaa palautetta, jos se tulisi heidän mielestään riittävän arvovaltaiselta taholta. Merkitystä on siis ennen kaikkea sillä, kuka arvostelee, eikä niinkään sillä, mitä hän sanoo. Minusta kuitenkin mitä on tärkeämpää kuin kuka. Siksi ajattelin kokeilla elämää Mediaräpättimenä.

 
At 12/9/05 12:14, Blogger InaR said...

Freelancerina olen tietyllä tavalla vapaampi kuin mediataloissa työskentelevät toimittajat, ei siis tarvitse ainakaan seistä jonkun aivan älyttömän oman talon politiikan takana.
Verkkomaisterin linjani löytyi sitä kautta, että haluan pitää bloggaavan toimittajan ja ammattijournalistin erillään. En ehkä niinkään pelkään työnantajien tai kollegojen reaktioita, vaan takaan tällä tavalla itselleni vapauden kommentoida tai olla kommentoimatta juuri niitä aiheita kuin haluan. Freelancerillakin kun on jonkinlainen seurantavelvoite valitsemillaan erikoisalueilla.
Uskon kuitenkin myös siihen, mihin Räpätin viittaa. Ammattikunnassamme on vain muutama, jotka saavat räksyttää, loppujen kommentteja pidetään helposti itsetehostuksena ja kateellisena jorinana.

 
At 12/9/05 23:30, Blogger Moguli said...

Mitä ympäröivästä yhteisöstä saa kirjoittaa? Kuinka kriittinen saa olla? Meneekö osa kirjoittelusta joka tapauksessa työnantajan piikkiin? Kai nämä ongelmat koskevat muitakin, kuin pelkästään journalisteja? Vai onko journalistien asema tässä asiassa jotenkin erityisen ongelmallinen?

 
At 13/9/05 00:09, Blogger Tuija Aalto said...

Moguli, hyvä pointti, johon tarkennus: tässä keskustelunavauksessa näkökulma on journalistien, koska tämä blogi liittyy Journalismin päiviin. Ihan varmasti samat haasteet liittyvät moniin muihinkin aloihin.

Tähänastiset kommentit luettuani huomasin, että näin "kenen piikkiin blogata" kysymyksen melko kapeasti journalistin ja työnantajan suhteesta käsin ("on hänen ratkaistava suhteensa työnantajaan"). Räpätin ja Verkkomaisteri muistuttavat aiheellisesti, että kyse voi olla myös suhteesta kollegoihin, journalistiyhteisöön, tai suhteesta omaan työkenttään ja asiantuntemukseen yleensä.

 
At 15/9/05 20:13, Anonymous Anonyymi said...

Jonkinlainen pieni ongelma on sekin, että paikallinen media ei huomioi paikkakunnalla toimivaa journalistista blogia, vaikka vierailijat sen jo tekevät.

Onko 350-400 vierasta vuorokaudessa vähän vai paljon? Sisäpiiritietojen mukaan se on suunnilleen yhtä paljon kuin paikkakunan valtalehden nettisivuilla käy väkeä koko maakunnasta.

 

Lähetä kommentti

<< Home