8.9.05

Kulttuuria

Itse osallistun päiville kulttuurijournalismi-linjan vetäjänä. Kuten ohjelmasta näkyy, vedettäväkseni on laadittu varsin kirjapainotteinen ohjelma. Mikäs siinä, ovathan kustannustoimittajatkin toimittajia, ja heidän työnsä on harvemmin esillä kuin toimittajatoimittajien.

Illansuussa muistellaan sitten Jukka Kajavaa ja puhutaan hänen perinnöstään. Minun mielestäni, näin äkkiä ajatellen, Kajavan perintö on kolmenlainen.

1) Hän kirjoitti ymmärrettävästi ja selkeän mielipiteellisesti, mitä arvostan.
2) Hän puolusti, kulmahampaita välillä vilautellen, korkeakulttuuria ja lastenkulttuuria. Arvostan sitäkin.
3) Hänestä tuli käsite, etten sanoisi brändi. Hänen mielipiteillään oli valtaisa paino.

Tuo kolmas kohta ei ole pelkästään hyvä. Kulttuurissa on niin monenlaisia arvojärjestelmiä ja arvojärjestyksiä, että on hullua antaa yhdelle kriikolle (ja yhdelle välineelle) tuollainen asema.

Soisin, että Kajavan sukupolvi jää viimeiseksi, jonka keskuudesta nostettiin yksi musiikkikriitikko, yksi teatteri- ja tv-kriitikko, yksi kirjallisuuskriitikko muiden yläpuolelle. Nyt on moninaisten arvojen aika.

2 Comments:

At 8/9/05 23:40, Blogger Elina said...

Nostettiinko Kajava ylitse muiden vai nousiko ihan omin voimin?

Sitä vaan tarkoitan, että harva kriitikko kirjoittaa yhtä hyvin (= kohta 1) ja ennen kaikkea niin perustellusti, että kritiikin luettuaan pystyy melko varmasti tietämään, pitäisikö itse elokuvasta/levystä/..., vaikka oma maku ei olisi sama kuin kriitikon.

Kajavan tv- ja elokuva-arvosteluista on jäänyt tämä piirre mieleen. Eikä heti tule mieleen muita kriitikkoja, joista voisi sanoa samaa.

 
At 9/9/05 08:55, Anonymous Anonyymi said...

Elinalle: jyrkästi samaa mieltä. - Nyt en tosin muista, minkä verran Kajava kirjoitti tv:n elokuva-arvosteluja Hesariin, mutta nykyään olen jo oppinut vilkaisemaan ensin arvostelun loppuun, ja jos siellä on tietyt pari konsonanttia, en edes lue arvostelua, ettei turhaan verenpaine nousisi... (Mutta Kajavan arvostelut tuli luetuksi joskus, vaikka itse teos, mikä tahansa, ei olisi kiinnostanutkaan.)

 

Lähetä kommentti

<< Home