16.9.05

Minne journalismi on matkalla?

Tulevaisuuden tutkimuksen seuran ja toimittajien yhteinen skenaarioryhmä päätyi seuraavaan tulevaisuuskuvaan iltapäivän workshopissa äänestysten jälkeen. Sinne journalismi on matkalla. Ehkä.

1) Yhteiskunnan toimivuutta ohjaavia järjestelmiä rakennetaan keskitetyiksi ja itseohjautuviksi. Mutta samalla niiden rinnalle kansalaiset rakentavat itse omia vapaita ja valvomattomia järjestelmiä. Tästä esimerkkinä internetin valvomattomat mikrojulkaisut, vapaat jaetut wlan-verkot, netin piratismi, ilmaiset nettipuhelut (skype).
2) Kaikenlainen asiointi kehittyy itsepalveluun. Mediayhtiöidenkin asiakkaat tunnistetaan tietoteknisesti ja he hoitavat itsepalveluna asiansa.
3) Tiedon haku ja jakaminen tapahtuu tietoverkoissa älykkäiden automaattisten itsehallittujen agenttien avulla. Osa tiedosta on suljetuissa järjestelmissä vain niille, jotka ovat maksullisia. Vapaa helposti löydettävä tieto ei kuulu todennäköiseen tulevaisuuteen.
4) Henkilökohtainen yhteydenpito hoidetaan monipuolisesti yhteensopivien eri kanavien avulla olivat ne sitten tekstiviestejä, valokuvia, videoita välittäviä kanavia.
5) Oma sisällöntuotanto tulee jokaisen ulottuville kaupallisina palveluina. Pari esimerkkiä: Kaupallisiin blogipalveluihin perustuvat mikrojulkaisut ovat edullisia ja kohtuullisen helppoja tapoja julkaista omaa sisältöä. Omakustannuskirjojen julkaiseminen onnistuu myös kohtuullisen helposti ja edullisesti.
6) Joukkoviestintä muuttuu selkeästi nykyistä viihdepainotteiseksi. Kansalaisjournalistisia piirteitä voi hivenen tulla näkyviin, mutta aidon journalismin uuteen tulemiseen ei uskota.
7) Mediakulttuurissa (pelit, elokuvat, musiikki...) korostuvat taloudellinen intressi, massaspektaakkelit ja väkivaltapelit.

Jokainen voi muodostaa oman mielipiteen tulevasta kehityksestä. Itse en allekirjoita tätä enemmistön odotuksiin perustuvaa tulevaisuuden skenaariota.

PS. Tulevaisuudesta kiinnostuneiden journalistien määrä väheni ylitäydestä salista yli puolella tämän tulevaisuussession aikana. Eikä väheneminen johtunut siitä etteikö tulevaisuus kiinnosta vaan session huonosta toteutuksesta - iso iso iso miinus.

PSS. Mutta tulivathan ne blogit, wikit ja kansalaisjournalismi viimein esiin journalismin päivien virallisessakin ohjelmassa.

2 Comments:

At 16/9/05 17:31, Blogger Tuija Aalto said...

Blogin hallinnoija on poistanut tämän kommentin.

 
At 6/1/06 12:59, Blogger Tuija Aalto said...

Tässä ne skenaariopolut (tieto- javiestintätekniikan katalysoimat skenaariot

ja tässä Juha Nurmelan ehdotuksesta digitaalisen kuilun ylittämiseksi: Juha Nurmela: kotitalousvähennys koskemaan myös kotitalouksien tietoteknisiä apupalveluita

[Poistin edellisen samansisältöisen kommentin, koska en päässyt editoimaan virheellistä linkkiä]

 

Lähetä kommentti

<< Home