13.9.05

Säilyykö radio mediana?

Journalismin päivien ohjelmassa olevien otsikoiden "Radio digiaikana" ja "Säilyykö radio mediana" kunniaksi tässä pieni kirjoitustehtävä:

Jatka lause[tta/ita]

- Vuonna 2016 radio on minulle ennen kaikkea -

- Radiota mediana uhkaa eniten -

- Lähivuosina radiomedian vahvuus on erityisesti -

- Radio säilyy mediana, koska -

- Radio säilyy mediana siitä huolimatta, että -

Tämän kollektiivisen ajattelutehtävän formaatti on pelkistetty ja yksinkertainen, mutta antaa juuri siksi tilaa monille eri näkemyksille, joista oletettavasti syntyy hyvää keskustelua alustusten jälkeen.

11 Comments:

At 13/9/05 09:22, Anonymous Sami said...

Ottamatta sen enempää kantaa itse aiheeseen, miten tuo formaatti muka antaa tilaa monille eri näkemyksille? Otsikon kysymys on neutraalihko, mutta tehtävän lauseenaluista suurin osa olettaa automaattisesti radion säilyvän mediana.

 
At 13/9/05 09:40, Blogger Tuija Aalto said...

Johtunee siitä, että kirjoitustehtävän asettaja itse uskoo radion säilyvän mediana :) Vakaumukseni perustuu Bolterin ja Grusinin Remediation - kirjassa esittämään ajatteluun, että kaikki uudet mediat aina ottavat aineksia vanhoista aiemmista medioista ja muokkaavat niiden pohjalta omaa ilmaisutapaansa ja estetiikkaansa, mutta eivät silti tapa niitä aiempiakaan medioita.

Mutta ihan tämän teorian testaamiseksi annetaan sitten kaipaamasi vaihtoehtot vielä:

Radio katoaa mediana, kun -
Radio katoaa mediana, jos -

 
At 13/9/05 10:43, Blogger Kari Haakana said...

- Vuonna 2016 radio on minulle ennen kaikkea ...Radio Helsinki.

- Radiota mediana uhkaa eniten ...ghettoutuminen ja marginalisoituminen, joka johtuu paikalleen jämähtämisestä.

- Lähivuosina radiomedian vahvuus on erityisesti ...tottumus.

- Radio säilyy mediana, koska ... se on nopea ja edullinen.

- Radio säilyy mediana siitä huolimatta, että ...musiikin tuottajien ahneus kasvaa.

- Radio katoaa mediana, kun ...kaikilla on taskussaan käytännöllisesti katsoen rajattomalla akkukestolla varustettu mobiili Internet-päätelaite.


Radio katoaa mediana, jos... kts. yllä.

 
At 13/9/05 11:53, Blogger InaR said...

Vuonna 2016 radio on minulle ennen kaikkea hyvä tausta ommellessa, sieniä peratessa ja muissa ei-ajattelua vaativissa kotitöissä. Toivoisin sen olevan myös hyvien, toimitettujen musiikkiohjelmien tarjoaja (aina vain ikävöin Onnen päivää).

Radiota mediana uhkaa muuttuminen äänimassaksi, joka ei enää erotu mistään muusta.

Lähivuosina en näe hirveästi vahvuuksia, pelkään vain sisällön köyhtymistä. Ehkä Karin mainistema tottumus on lähinnä totuutta.

Radio säilyy mediana, koska se voi teknisesti helppona ja edullisena tavoittaa kaikki. Se voi oikein kohdennettuna myös vahvistaa paikallista identiteettiä.

Radio säilyy mediana siitä huolimatta, että sen merkitys uutisvälineenä vähenee.

 
At 13/9/05 13:03, Blogger Helen said...

- Vuonna 2016 radio on minulle ennen kaikkea - nopean paikallistiedon ja uutisten liikkuva kanava

- Radiota mediana uhkaa eniten - soittolistat, erityisesti "voimasoitto", tuo karkottaa satunnaisetkin kuuntelijat!

- Lähivuosina radiomedian vahvuus on erityisesti - paikallisuus, nopeus, keveys

- Radio säilyy mediana, koska - käyttäjien liikkuvuuus vaan lisääntyy ja radiossa siihen on totuttu

- Radio säilyy mediana siitä huolimatta, että - kilpailevat uutismediat (ja kansalaisjournalismi!!) lisääntyvät

 
At 13/9/05 13:09, Blogger Kaisu_M said...

Tässä "maallikon" kommentteja radion tulevaisuudesta.

- Vuonna 2016 radio on minulle ennen kaikkea ajankohtaisen informaation lähde. Samalla tavalla, kuin se nykyäänkin on.

- Radiota mediana uhkaa eniten kaupallisuus. Kun markkinavoimat sanelevat ohjelmasisällön, voi radion rooli nopeanan ajankohtaisen informaation välittäjänä vähentyä. Myös radion rooli yleissivistävänä mediana vähentynee. Tämä on jo nyt kuultavissa kaupallisissa radiolähetyksissä.

- Lähivuosina radiomedian vahvuus on erityisesti se, että radio on kuitenkin kaikkein nopein tapa informaation jakamiseen. Radiota kuunnellaan yhä paljon ja se on ihmisten mukana lähes kaikkialla.

- Radio säilyy mediana, koska tulee aina olemaan radion kuuntelijoita. Tulevaisuudessakin tulee olemaan paikkoja, joissa muita sähköisiä medioita ei ole yhtä helposti käytettävissä. Tulee myös aina olemaan käyttäjäryhmiä, jotka tarvitsevat informaationsa tai viihteensä äänenä ja siten, että informaatio on tarkoitettu nimenomaan kuunneltavaksi.(esimerkkinä näkövammaiset).

 
At 13/9/05 15:36, Anonymous Matti Laitinen, Yle Radion asiaohjelmat said...

Radion tulevaisuudesta puhutaan paljon, jolloin kaiketi tarkoitetaan nykyisenkaltaista radiota.
Minusta oikeampaa olisi puhua ääniohjelmien tulevaisuudesta aikana, jolloin kuva ja ääni hallitsee yhä enemmän.
Äänellä tarkoitan aivan perinteistä radio-ohjelmaa, joka sitten voidaan levittää radiolla, netissä livenä tai filena tietokoneella kuunneltavaksi, imuroida eri soittimilla kuunneltavaksi milloin itselle sopii.
Nykyisin keskustelu tuntuu painottuvan aivan liiaksi välineeseen eikä siihen mitä tehdään. Jos ohjelma ei ole kiinnostavasti tehty, olipa aihe mikä tahansa, niin turhaapa sitä on tarjoilla millään välineellä.
Tässä on julkisen palvelun haaste. Se mikä tehdään pitäisi tehdä hyvin ja jättää sellainen tekemällä mitä ei pystytä tekemään kunnolla.
Netin erilaiset palvelut, blogit, kuvat, radio-ohjelmaan liitetty taustamateriaali kyllä tukee alkuperäistä ohjelmaa, mutta ainakin toistaiseksi se on vain lisäarvo, jolla tosin näyttä olevan kasvava lisäarvo.
Eiköhän tämä riitä näin alkukommentiksi.

 
At 13/9/05 16:58, Blogger Elina said...

En osaa jatkaa lauseita, mutta jonkinlaisena kommenttina aiheeseen kuitenkin oma kovin maanläheinen (verrattuina noihin taskussa kannettaviin internet-vimpaimiin) näkökulmani radion kuunteluun. En nimittäin varmaankaan kuuntele radiota enää ollenkaan, jos (sitten kun?) minun täytyy itse valita, mitä musiikkia ja mitä ohjelmia haluan kuunnella. Toki valitsen radiokanavan nytkin oman (musiikki)makuni mukaan, mutta toivon myös kuulevani sieltä jotain, mitä en osaa ennakolta toivoa. Jos haluan kuunnella vain lempimusiikkiani, kuuntelen cd:itä enkä radiota.

Ehkä tästä syystä en ole koskaan oikein osannut käyttää niitä nettiradioita, joista tulee tauotonta musiikkia jonkin genren sisällä. Ihan kivaahan sellaistakin on välillä esim. töissä kuunnella, mutta mieluummin kuuntelen ohjelmaa, jossa joku ihminen on valinnut levyt, laittanut ne johonkin sopivaan järjestykseen ja osaa vielä sanoakin jotain soittamistaan kappaleista (ja mahdollisesti jotain muutakin kiinnostavaa). Siitäkin huolimatta, että kaikki kappaleet eivät täysin vastaisi omia mieltymyksiäni.

Joensuussa asuessani kaipasin kovasti YleQ:ta, ja tiesin kyllä, että puheohjelmia sai ladattua netistä, mutta en jaksa kuunnella pelkkää puhetta. Varsinkaan kun radio ainakin itselleni on lähinnä jotain, mikä soi taustalla samalla kun teen jotain muuta. Eli jos radio alkaa toimia netin kautta "itsepalveluperiaatteella", en todennäköisesti osaa valita yhtään mitään kuunneltavakseni - mistä tiedän, mikä ohjelma on kiinnostava, jos en voi "törmätä" siihen sattumalta radion avatessani? (No, ehkä viisaat mediaihmiset keksivät tähänkin ongelmaan ratkaisun siihen mennessä kun se internet-laite on mun taskussa.)

Niin, todettakoon vielä, että kuuntelen edelleen myös levyt enimmäkseen kokonaisuuksina - kuvittelen, että bändit/tuottajat ihan oikeasti miettivät, mihin järjestykseen kappaleet laitetaan - enkä lataile mitään mp3:ia tai muutenkaan kokoile lempikappaleitani kannettaviin laitteisiin tai edes tietokoneelle. Oon vissiin vähän vanhanaikainen, mutta niin taitaa olla suurin osa radion kuuntelijoista...

 
At 13/9/05 23:10, Anonymous samik said...

Tässä taidetaan puhua vain menetelmästä, jolla streamataan analogista äänivirtaa langattomiin mobiileihin vastaanottimiin ja siihen kohdistuvista uhkista.

Tuo on oikein mainio teknologia, etenkin kun näitä päätelaitteita saa halvalla monenlaisiin ympäristöihin.

Jos taas puhutaan sisällöstä, pidän aivan erityisen tärkeänä hyvää toimitettua puheohjelmaa. Uutisia, dokumentteja, viihdettä. Musiikkiakin kohtuudella - ohjelmaan sopivana.

Suurimpana uhkana radiolle pidän koko mainion radion idean pilaamista soittolistaroskalla, musiikkia-ja-vähän-puhetta konseptilla ja multimediaan väkisin yhdistämisellä.

Olen kuitenkin toiveikas sen suhteen, että radion tulevaisuus ei ole purkitetussa musiikissa. Podcastien suosio kielii siitä.

Radion teknologia voi olla mitä vain: tiedostoja, bittivirtaa, radioaaltoja jne. Sisältö on se tärkein.

 
At 15/9/05 12:00, Blogger Pirkka said...

- Vuonna 2016 radio on minulle ennen kaikkea itselleni tilaamaa puhetta tärkeistä asioista.

- Radiota mediana uhkaa eniten tyhmistyminen - suurin osa radioista pitää kuuntelijoitaan tyhminä.

- Lähivuosina radiomedian vahvuus on erityisesti mahdollisuus lähteä hyödyntämään on demand -maailmaa.

- Radio säilyy mediana, koska se jättää kädet ja mielikuvituksen vapaaksi.

- Radio säilyy mediana siitä huolimatta, että se on yritetty musiikilla tukahduttaa.

 
At 15/9/05 23:50, Blogger Tero Lehto said...

Minä ainakin uskon radion säilyvän ja jopa kehittyvän posiitivisesti tulevaisuudessa, jos ala kykenee sopimaan pelisäännöistä joilla radion kuuntelu onnistuu myös uusila digipäätteillä ja internetissä.

Suomessahan on tässä suhteessa menty vain takapakkia, kun nettiradiot yksi toisensa jälkeen ovat lopettaneet tekijänoikeusriitojen vuoksi.

Minulla ei luultavasti mediakulutus palaa radioissakaan enää perinteiseen vastaanottimeen, koska en sellaista omista. Sen sijaan kuuntelen radiokanavia netissä eri puolilta maailmaa. Tämä on avannut huiman laajan tarjonnan ja uusia vaihtoehtoja.

Suomessa ei tunnu olevan radiokanavia, jossa juontajat eivät höpöttäisi välistä. Minua taas eivät radiojuontajien "nuorekkaat" (yleensä vasemmistolaiset) juonnot kiinnosta. Kaipaan radiosta musiikkia, ja siinä suhteessa internet-radioissa tarjonta on parempi kuin Suomen FM-radioaalloilla.

 

Lähetä kommentti

<< Home