17.9.05

Tim Sebastian ja haastattelun taito

BBC:n Hard Talk -ohjelmaa seitsemän vuotta tehnyt Tim Sebastian vai aikakauslehtiguru Samir Husni? Esitykset menivät päällekkäin, joten valitsin Sebastianin, jota en ole aiemmin päässyt kuulemaan.

Sebastianin aihe "How to make good interview" kuulosti varsin käytännönläheiseltä ja sitä se olikin, vaikka alkuvaiheessa mentiin aika syvällä: Sebastian puhui vakuuttavasti journalismin yhteiskunnallisesta merkityksestä ja siitä, miten haastattelijalla on velvollisuus kovistella valtaapitäviä. Toisaalta Sebastian korosti, että tv-haastattelu ei ole painia tai kiusaamista: haastattelija tai haastateltava eivät tule tilanteesta voittajana vaan yleisö, jonka pitäisi saada haastattelusta uutta tietoa.

Haastateltavan pitäisi muistaa roolinsa. Haastatteluohjelma ei kerro haastattelijasta, vaan ideana on saada haastateltava esittämään käsityksiään - ja sitten haastaa hänet. Ja vaikka haastattelu ei olekaan painia, se muistuttaa Sebastianin mukaan taistelua sikäli, että kaikki taistelu- ja haastattelusuunnitelmat muuttuvat ensimmäisessä kontaktissa vastapuoleen. Tämä ei kuitenkaan tarkoita, että haastatteluun voisi mennä valmistautumatta. Faktojen on oltava oikein ja ajan tasalla ja keskustelun keskeiset argumentit on tunnettava.

Sebastian muistuttaa, että haastattelijan on johdettava tilannetta. Haastattelija ei hänen mukaansa saa alistua minkäänlaisiin sääntöihin, joita esimerkiksi haastateltavan lehdistöavustaja yrittää tarjoilla. Hard Talk -ohjelmassa ei anneta kysymyksiä etukäteen, ainoastaan aihealueet ja lisäksi kerrotaan, että muistakin aiheista voidaan haastattelussa kysyä. Tämä voi tosin johtaa ongelmiin: Sebastian ei ohjelman historian aikana saanut haastattelua esimerkiksi Tony Blairilta, Kofi Annanilta tai George W. Bushilta. Jälkimmäistä Sebastian ei pidä erityisenä tappiona nähtyään ITV:n tekemän yksinoikeushaastattelun: Bush ei sanonut haastattelijalle oikeastaan mitään.